Macro-economie

Koffie verkeerd: belastingontwijking moet wijken!

Het financiële landschap verandert in hoog tempo. Niet alleen onder invloed van technische mogelijkheden, maar ook onder invloed van een zich wijzigende belastingmoraal. Dat is voor veel partijen even schakelen. Maar het biedt ook kansen. Zoals de kans op vergroting van de éénheid binnen de Europese Unie.

“Als je in Brasschaat gaat wonen, dan ben je gewoon niet vermogend genoeg om in Nederland te blijven wonen.

Het zijn niet mijn woorden, maar die van een hoogleraar Internationaal Belastingrecht. Uitgesproken in de jaren ‘90. De man was zijn tijd ver vooruit. In de praktijk zijn echter een hoop ‘armoedzaaiers’ Nederbelg geworden. Want het biedt hen een fors fiscaal voordeel. Zo kent België geen vermogensbelasting en kan er eenvoudig onder schenkbelasting worden uitgekomen.

De ‘grote jongens’ pakken het anders aan. Zij gaan gewoon naar ‘hun’ belastinginspecteur en onderhandelen over de hoogte van de belastingheffing. Ze brengen immers werkgelegenheid en willen daar ‘iets’ voor terug.

Daarom droeg  Apple haast geen belasting af aan de Ierse overheid. En betaalde Starbucks aan de Nederlandse fiscus ‘geen cent te veel’. Hiermee toonde het koffiehuis de VOC-mentaliteit waar onze Zeeuwse voormalig minister-president zo passievol over sprak. Het zal dan ook geen toeval zijn dat Starbucks haar naam ontleend heeft aan Moby Dick en de zeevaarderstraditie van de eerste koffiehandelaren.

Maar de Europese Commissie is klaar met deze mentaliteit en laat de wind uit een andere hoek waaien. De Starbucks van deze wereld moeten overstag, want Europa pikt de belastingmuiterij niet langer. De 28 landen van de Europese Unie hebben onlangs een akkoord bereikt over een gezamenlijke aanpak van belastingontwijking. Waarmee de eenheid binnen Europa weer wat is toegenomen. Dat kon Europa wel gebruiken na het vertrek van de Britse vloot.

Lees het gedicht van FD over belastingontwijking op www.financieeldichter.nl


“Financieel dichter belicht financiële zaken op rijm. Voor een helder perspectief of voor de gein. ”

Mike Disseldorp
Financieel Dichter I Fiscaal Jurist I Financieel Planner I Adviseur Zorgondernemers

 

privecursus beleggen
Tags: