AandelenKennis

De Beurskroeg, nog een aandeeltje?

Beleggen nu is net als uw extra biertje na de “officiële “sluitingstijd van uw favoriete kroeg.

Iedereen kent het wel, eerst lig je moe op de bank en eigenlijk wil je niet meer weg. Als je dan toch alle moed verzamelt en de kroeg in gaat…. Dan is het naar huis gaan een groot probleem.
Om 1:00 uur moet uw kroeg eigenlijk dicht, maar de deur gaat op slot en u blijft nog even zitten met uw vrienden. De schoonmakers zijn al bezig, maar de verhalen en moppen worden ook steeds beter. De volgende dag op het voetbalveld zijn vooral die laatste biertjes en de “vette hap” de oorzaak van slechter presteren en een echte “bankmiddag” daarna.

Op de beurs is het momenteel ook zo, de heren centrale bankiers krijgen geen genoeg van het geld printen en de stijgende koersen. Het lijkt wel of je compleet dwaas bent als je zegt dat je even liquide bent en aandelen toch echt te duur aan het vinden bent. Kijk toch eens naar verhaal Nestle, officieel een defensief aandeel hebben wij op school geleerd. Voeding is defensief, want mensen moeten blijven eten dus die hoort in iedere portefeuille. Persbericht van vorige week vertelde ons dat die waarheden niet meer helemaal opgaan. Nestle gaat de komende jaren $18 miljard Dollar schulden maken om eigen aandelen in te kopen en dividend uit te keren. Voor snelle lezers zal dat leuk nieuws zijn, eigen aandelen kopen dus winst per aandeel omhoog. Leuk extra dividend = leuk extra inkomen dus “ach, leuk bericht, snel op facebook kijken maar weer wat mijn vrienden allemaal doen…!”

Dit soort berichten is een complete gekte en te vergelijken met kroegen die totaal niet meer sluiten en bezoekers die het voetballen overslaan en door blijven drinken. Schulden maken om aandelen in te kopen en dividend te betalen = kweken lege zombie bedrijven. Huidige managers worden nog even flink beloond en de aandeelhouders van eerste uur ook, echter de nieuwe “verplichte” ZZP-pensioenfondsen van mevrouw Kleinsma en de tante Annie’s die starten met beleggen zullen hun inleg gaan verliezen door dit soort beleggingen na sluitingstijd in portefeuille te nemen.

Lees dit soort verhalen kritisch als belegger en koop liever aandelen die niemand wil hebben zonder mooie persberichten met een gezonde balans en degelijk management. Eigen aandelen inkopen van positieve cashflow is natuurlijk bijzonder goed verhaal, echter schulden maken om jezelf vervolgens te belonen is echt een teken dat de kroeg dicht gaat en de schoonmaaksters echt boos worden over het gemorste bier op de net schoongemaakte vloer.
Succes vandaag weer in de soms doldwaze beurskroeg

privecursus beleggen